Marcipán, a velencei csoda
A hetvenes években még fruttiból gyúrták a háziasszonyok a szülinapi tortára szánt virágdíszek szirmait és leveleit. Szép volt, színes, kicsit rágós és szabálytalan, de mindannyian szerettük. Ma már egész más világot élünk. Az áruházak polcain tömegesen sorakoznak a torta- és süteménydíszítő elemek: cukrok, masszák, zselék, habok, fixálók, tortadarák és tucatnyi marcipántömb - különböző ízekben. A színes tömbök könnyen kezelhetőek, akárcsak a gyurma. Készíthetünk belőlük figurákat, betűket, egyszerű formákat, vagy lappá nyújtva egész tortákat vonhatunk be velük.
Édes, színes, vidám marcipángyümölcsök

A kevésbé kreatív vagy lelkes háziasszonyoknak sem szabad csüggedniük, hiszen ma már ezerféle formában találnak marcipánfigurákat az esküvői díszektől a legmenőbb rajzfilmfigurákig. Ők az egykori frutti-díszek méltán népszerű utódai, amelyet ma már bárki bátran használhat  - nem csak ünnepi alkalmakra, hanem hétköznapi, mégis különleges fogások ízesítéséhez.

De lássuk csak, honnan származik a marcipán!

Badrut csemegéje

Ősét már a régi perzsák is ismerték, az ő marcipánjuk azonban még mandulával és mézzel dúsított étolajból készült, pár csepp rózsaolajjal illatosítva. Az első, a maihoz hasonló marcipánt Velencében kezdte árulni egy Badrut nevű cukrász az 1400-as években. Persze ez is mandulából készült, de már cukorral. Mivel a Szent Márk téren került forgalomba, méghozzá éppen Márkus napján, elnevezte Marci panisnak, azaz Márkus kenyerének. Igencsak ízlett a vevőinek, így aztán árulta másnap és azután is, és Márkus kenyerének hála, élete végéig nem volt többé kenyérgondja...

Egy maréknyi mandulából

Elkészítése tulajdonképpen elég macerás és meglehetősen munkaigényes, bár nem bonyolult. Először is a mandula megtörése...

Sok munkával lesz marcipán a mandulából

1. A földön kuporogva ujjainkra rá-rácsapva a kalapáccsal megtörjük a mandulát.

2. Ezután zubogó vízbe dobjuk 2-3 percre, majd leszűrjük. Ekkor sajgó ujjbegyeinket összeégetve lehúzzuk a barna bőrt a magocskákról, hogy hófehér mandulaszemeket kapjunk.

3. Langyos sütőben megszárítjuk, majd finommá daráljuk.

4. Küzdelemeink eredményét lemérjük, és ugyanannyi porcukorral elvegyítjük, 25 dkg mennyiséghez 1 tojásfehérjét adunk, majd gyúrni kezdjük. Eleinte kilátástalannak tűnik a dolog, de ne adjuk fel... Kezünk melegétől kioldódik a mandulaolaj, és szép lassan elkezd összeállni a massza. Vagyis: kész a marcipánunk!

Most már értitek, hogy miért olyan drága dolog a marcipán?

Egy falatnyi finomság
S.O.S. vendégváró marcipán golyócskák

És hogy mit készíthetünk belőle? Aki kibírja, hogy azonnal nem falja fel, hihetetlen finomságokat alkothat a marcipánból! Például marcipángolyócskákat. Ehhez 10 dkg porcukrot és 20 dkg natúr marcipánmasszát összegyúrunk, hengert formázunk belőle, majd 16 darabkára vágjuk. Mogyorót vagy meggyet csomagolunk minden marcipándarabba, majd keserű kakaóban meghempergetjük. Mignonpapírba tesszük, és így kínáljuk.

Aki úgy ítéli, hogy kissé költséges és embertpróbáló a marcipán ekészítés, ám mégis odavan ezért az édességért, kipróbálhatja a hamis marcipánt. Sokkal egyszerűbb és persze egészen pénztárcabarát... 10 dkg kukoricalisztet 6 dl vízben sűrűre főzünk. Állni hagyjuk, hogy megkeményedjen. Közben 15 dkg krumplit héjában megfőzünk, még melegen áttörjük. Ezután összedolgozzuk a kukoricával, 20 dkg porcukorral és 20 dkg darált dióval, valamint 1 dl rummal. Kis gömböket formázunk belőle, majd kakaóba hempergetjük, és megkóstoljuk! Olyan lett, mint a marcipán?

Néhány recept azoknak, akik máris kedvet kaptak valami látványos és ízletes marcipános finomsághoz!


ajándéktárgy, cukrászat, édesség, reklám, reklámeszköz, reklámtárgy, ajándék, ajándékáru, ajándékcikk, ajándékcsomag, ajándékcsomagolás, ajándékkosár, ajándékötlet, ajándékszolgálat, ajándéktárgy kivitelezés, ajándéktárgy tervezés, anyáknapi ajándék, aszalt gyümölcs, bejgli, bonbon, cégajándék, cégemblémás ajándék, céges ajándék, céges édesség, cukorka, csokoládé, csomagolás, desszert, díszcsomagolás, egyedi ajándék, egyedi reklámtárgy, exkluzív ajándék, édesség csomagolás, étcsokoládé, filteres tea, fűszer, gyümölcstea, karácsonyi ajándék, kávé, konyakmeggy, köszönőajándék, kreatív ajándék, kuglóf, marcipán, marcipándesszert, minicsokoládé, névnapi ajándék, promóciós ajándék, rágógumi, reklámajándék, reklámajándék-tervezés, reklámajándéktárgy, reklámajándéktárgy készítés, reklámcukor, reklámcukorka, reklámcsoki, reklámcsokoládé, reklámcsomagolás, reklámédesség, reprezentatív ajándék, szaloncukor, szóróajándék, tea, tejcsokoládé, valentínnapi ajándék, VIP ajándék