Édes gyógyszer a keserű csokoládé?
A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé – Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában -, ahol a kakaóbab megterem. Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben és székrekedésben, vártak tőle afrodiziákus hatást, kezelték vele a köszvényt, bőrkiütéseket, lázat és görcsrohamokat. Montezuma azték uralkodó szerint a csokoládé „az istenek itala, ami ellenállóvá tesz és legyőzi a fáradtságot. Egy csésze ebből a becses folyadékból lehetővé teszi, hogy az ember egész nap gyalogoljon, anélkül, hogy ételre szorulna”.
A kakaóbabból készült gyógyszert vagy élvezeti szert először csak itták – vannak adatok arra, hogy a spanyol királyi udvarban az előkelő dámák még mise közben is kortyoltak belőle. Szilárd csokoládét a csokitörténelem szerint először az 1700-as években csináltak, amikor egy mexikói kolostor nővérei úgy igyekeztek közösségük számára pénzt gyűjteni, hogy csokoládé-szeleteket készítettek és azokat árulták. Az eredeti csokoládé sötét volt és kesernyés, de egy svájci cukrász – nevezzük talán csokrásznak – előállította a tejcsokit, ami ma sokfelé népszerűbb, mint az étcsokoládé, pedig egészségesnek aligha mondható. Aztán jött a fehér csokoládé, ami már csak annyiban csokoládé, hogy az alapanyaga ugyancsak a kakaóbab.

A flavanolok dicsérete

A flavonoidok a növények fontos alkotóelemei – már az általunk is megismertek vannak vagy ötezren – és sok feladatuk között található, hogy a virágok színét adó pigmentek termelődésében játszanak szerepet, védik a növényt a kívülről jövő támadások (mikrobák, rovarok) ellen. De nem csupán a növényeket, hanem az állati és az emberi szervezetet is képesek védeni: erélyes antiallergiás-, gyulladáscsökkentő, daganatellenes hatásuk van, hatékony antioxidánsok. Az utóbbi igen lényeges, mert az érelmeszesedésről másfél évszázada bebizonyították, hogy különleges, idült gyulladásos folyamat, ami fölgyorsul, ha a „rossz” koleszterin és egyéb, zsírnemű anyagok oxidálódnak. Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy az érelmeszesedés során belülről oxidálódunk, vagyis rozsdásodunk és ezt a kóros folyamatot az antioxidánsok akadályozhatják. Az antioxidáns tulajdonságú flavonoidok a növényeket kívülről védik különböző támadások ellen, ha pedig bőségesen eszünk növényeket, az emberi szervezetet belülről igyekeznek jó karban tartani.
A flavanolok a flavonoid-család egyik csoportját adják és kedvező biológiai tulajdonságaik kiválóak. Ezek javára írják a vörösbor vagy a zöld tea szív- és érbetegségek elleni védő hatását, de ezekből a számunkra fontos anyagokból a legtöbb a kakaóban és értelemszerűen a kakaóban gazdag étcsokoládéban található.
Az utóbbi években igen számos tudományos vizsgálat megerősítette, hogy az előbbieknek megfelelően a sok kakaót tartalmazó, flavanolokban gazdag, sötét csokoládé a szív- és érbetegségek megelőzésére és kezelésére kiemelkedően alkalmas.

Vérnyomáscsökkenés és érvédelem

Tavaly jelent meg az Aquilai Egyetem professzorának, Davide Grassi-nak és munkatársainak dolgozata, mely arról számolt be, hogy hét napi, kakaómentes időszak után egészséges, fiatal önkéntes vizsgálati alanyok ettek 15 napig naponta tíz deka csokoládét. Véletlenszerű választás alapján a csoport egyik fele étcsokoládét, a másik fele fehér csokoládét fogyasztott, majd a második hét után megint kakaómentes hét következett és csokoládécsere: aki először sötét csokit „szedett”, az fehérrel folytatta, a fehér csokoládét evők meg étcsokoládéra váltottak.
A kutatók a vizsgálati alanyok vérnyomását naponta mérték és mindegyik kezelési időszak végén meghatározták a cukoranyagcsere különböző adatait is. Az eredmény világszerte feltűnést keltett. A sötét csokoládé „kezelés” időszakában a vérnyomás értékelhetően csökkent, az inzulin-rezisztencia egyértelműen javult. Ez a kedvező hatás fehér csokoládé evés esetén elmaradt. A szerzők ezt úgy értékelték, hogy az étcsokoládéban lévő flavanolok hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot, nitrogén monoxidot termeltek és ezért mérséklődött a vérnyomás. Az inzulin érzékenység javulása is igen lényeges változás, mert ez csökkenti az úgynevezett metabolikus tünetcsoport (cukorbetegség, magas vérnyomás, a „hasznos” HDL-koleszterin szintjének csökkenése és a kedvezőtlen vérzsír-frakciók magasabb szintje, valamint a hasra-hízás) kockázatát.
Az előbbi vizsgálat egészséges, fiatal embereken folyt, de egy másik munkacsoport 2006 augusztusában ismertette tanulmányát, melyben fiatal-, illetve ötven évesnél idősebb önkéntesek ittak néhány napig naponta speciálisan készített, flavanol-dús, folyékony csokoládét. A vizsgálati alanyokon végzett műszeres mérések azt mutatták, hogy az erek rugalmassága a csokoládé-ital fogyasztására kifejezetten jobb lett, de az igazán izgalmas és biztató eredmény szerint az idősebb korcsoportban ez a kedvező hatás sokkal erélyesebben érvényesült.
A sötét csokoládé érvédő hatására vonatkozólag már korábban is voltak megfigyelések. Egy amerikai kutató, Norman K. Hollenberg végzett vizsgálatokat Panamában. A kuna indián törzs tagjai között magas vérnyomású beteget szinte nem talált, de a genetikailag azonos kuna indiánok körében, ha azok beköltöztek a városba, Panama City-be, mind többnek lett kórosan emelkedett a vérnyomása. A kutatók azt találták, hogy az indián törzs tagjai megszokott környezetükben, hagyományos étrendjük részeként sokat ittak kakaóbabból készített, házi „csokoládét”, a városba költözve ezt a szokásukat elhagyták.
Holland orvosok egy kisváros, Zutphen idős lakóit tanulmányozták. Az idős holland urak egészségét másfél évtizeden át rendszeresen és gondosan ellenőrizték. Csaknem félezer férfi sorsát követték, akiknek életkora 65-85 év között volt a vizsgálat kezdetén, panaszmentesek voltak és egészségesnek minősültek. Vizsgálták, hogy hogyan alakult a vizsgálati személyek vérnyomása, és ha valamelyikük beteg lett, meghalt, mi volt a halál oka.
Azoknak volt a tizenöt év megfigyelési idő alatt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen és a csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak. Számítások szerint napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 %-kal lesz alacsonyabb. Ez nem meglepő, mert arra is vannak adatok, hogy a flavanolok nem csak értágító hatásuk révén javítják a véráramlást, hanem gátolják a fokozott véralvadást is és ezzel mérséklik a szívinfarktus és a szélütés veszélyét.

Hölgyeim, figyelem: van még más is!

Ha összeadjuk a televíziókban az adásidőt, az ultraibolya-sugárzást kiszűrő, bőrvédő, bőrszépítő szereket ajánló reklámok órákat töltenek ki a programból. Ezekben gyakran elhangzik, hogy a készítmény kedvező tulajdonságait bőrgyógyászok szakvéleménye, tudományos adatok is megerősítik – ezeket azonban a szakirodalomban általában nem lehet meglelni.
A csokoládé bőrvédő hatását viszont valóban igen korszerű módszerekkel vizsgálták és az eredményeket 2006 júniusában a táplálkozástudomány egyik vezető nemzetközi folyóiratában közölték. A német kutatócsoport vizsgálta hölgyek egy negyedéven keresztül naponta ittak sok flavanolban dús-, illetve flavanolban szegény csokoládéport tartalmazó italt. Gondosan kiválasztott és körülhatárolt bőrterületeket pontos sugáradaggal „napoztattak” rendszeresen. Az ultraibolya fény okozta bőrpír 15-25 %-kal csökkent a sok flavanolt tartalmazó csokoládé-italt fogyasztó csoportban, miközben a flavanol-szegény itallal kezeltek bőre kellemetlenül megégett.
A bőséges flavanol-ivás hatása abban is megnyilvánult, hogy a bőr véráramlása növekedett, víztartalma is nagyobb volt, mint a másik csoportban. A csokoládé-ital a vizsgálati személyek bőrét finomabbá, rugalmasabbá tette.
A sötét étcsokoládé, aminek kakaótartalma legalább 50 % vagy ha több, még jobb, nem csupán flavanolokat tartalmaz, hanem van benne mindenféle más is, amire szervezetünknek szüksége van: vas, kalcium és kálium, valamint A,B,C és E vitamin. És még valami: theobromin, amiről sokan tudják, hogy a koffein rokona. A theobromin görögül az istenek eledelét jelenti: frissítő hatása van és részben a theobromin tartalomnak köszönhető a hangulat javulása, amit csokoládé evésekor érzünk. De van még egy érdekes hatása: igen erélyes köhögéscsillapító.
Londoni tudósok végezték azt a kitűnő vizsgálatot, melyben az önként jelentkezők egyik héten olyan, általuk ismeretlen tartalmú kapszulákat vettek be, melyekben az erélyes köhögéscsillapító kodein volt, egy másik héten theobromint rejtett a kapszula, egy harmadik héten pedig hatástalan placebót. A köhögést a paprika hatóanyagának beszippantásával váltották ki. A kodein kitűnően gátolta a köhögési rohamokat, de a csokoládéban nagy mennyiségben lévő theobromin 33 %-kal bizonyult hatásosabbnak.
Ez azt jelenti, hogy ha gyermekünk köhög, kb. három deka étcsokival biztonságosabban és hatékonyabban kezelhetjük, mint a különböző szirupokkal, esetleg kodein tartalmú patikaszerekkel, melyeknek bizonyos mellékhatásaira is számítani kell. Felnőtteknek az adag dupláját adták a londoni kutatók, vagyis hat deka csokoládénak megfelelő theobromin volt megfelelően hatásos.

Hatás és nem-kívánatos hatás

A nagy kakaótartalmú csokoládé tehát jó hatású a szív- és érbetegségek, a vérnyomás emelkedésének megelőzésére, kezelésére, és mint vázoltuk, más kórképekben is, de ha valami hatásos, tudnunk kell, hogy minden bizonnyal nem-kívánatos hatásai is vannak.
A csokoládé sok kalóriát jelent: egy tízdekás tábla csoki elmajszolása 500-550 kilokalóriával gazdagítja szervezetünket, ezért – sajnos – ha egyéb ételekből származó kalória bevitelünk is tekintélyes, meghízhatunk. Ha rendszeresen és bőségesen csokizunk, a többi ételből arányosan kevesebbet együnk.
A legtöbb csokoládé tartalmaz cukrot, ami hozzájárul a fogszuvasodáshoz, de az antioxidáns hatás részben ellensúlyozni képes a fogzománcot károsító savfejlődést. Csokizás után felnőtt és gyerek egyaránt alaposan mosson fogat!
Vannak, akik azért tartanak a sötét színű gyógycsokitól, mert van benne koffein és az okozhat nyugtalanságot, álmatlanságot, szívdobogást. A csokoládé koffeintartalma azonban lényegesen kisebb, mint az amit egy-egy kávéval nyelünk le, naponta akár többször is. Egy erős kávéban 100 mg koffein is lehet és egy szokásos szimplával legtöbbször kb. 40 mg koffeint iszunk meg. A sötét csokoládé több koffeint tartalmaz, mint a tejcsoki, de egy fél tábla étcsokoládéban is csak 25-30 mg koffein található.
A nagy kakaótartalmú – 60-70 %-os – csokoládéval hatásosan csökkenthetjük az érelmeszesedés kifejlődését, az infarktus- és a szélütés veszélyét, de védi a bőrünket és kiváló köhögéscsillapító. Ennek a gyógyszernek előnye, hogy a többi patikaszerrel ellentétben szinte minden élelmiszerboltban, bevásárlóközpontban, sőt benzinkútnál is bármikor megvásárolható – igaz, nincs rajta társadalombiztosítási támogatás.
 
Budapest, 2006. aug. 25.
Dr. Matos Lajos – Dr. Lengyel Margit


ajándéktárgy, cukrászat, édesség, reklám, reklámeszköz, reklámtárgy, ajándék, ajándékáru, ajándékcikk, ajándékcsomag, ajándékcsomagolás, ajándékkosár, ajándékötlet, ajándékszolgálat, ajándéktárgy kivitelezés, ajándéktárgy tervezés, anyáknapi ajándék, aszalt gyümölcs, bejgli, bonbon, cégajándék, cégemblémás ajándék, céges ajándék, céges édesség, cukorka, csokoládé, csomagolás, desszert, díszcsomagolás, egyedi ajándék, egyedi reklámtárgy, exkluzív ajándék, édesség csomagolás, étcsokoládé, filteres tea, fűszer, gyümölcstea, karácsonyi ajándék, kávé, konyakmeggy, köszönőajándék, kreatív ajándék, kuglóf, marcipán, marcipándesszert, minicsokoládé, névnapi ajándék, promóciós ajándék, rágógumi, reklámajándék, reklámajándék-tervezés, reklámajándéktárgy, reklámajándéktárgy készítés, reklámcukor, reklámcukorka, reklámcsoki, reklámcsokoládé, reklámcsomagolás, reklámédesség, reprezentatív ajándék, szaloncukor, szóróajándék, tea, tejcsokoládé, valentínnapi ajándék, VIP ajándék