Cikkek
Csokoládé, ahogyan nem hizlal

A csokoládéban egyféleképpen merülhetsz el büntetlenül: ha vitrinbe zárják, és csak a történetével foglalkozol.

Francia csokimúzeumA csokoládé eredete valahol az idők mélyén gyökerezik. Egy biztos, hogy Kr. u. 250–900 között Mexikó őslakói, a maják már tudták, hogy a trópusi kakaófa babja olyan magvakat tartalmaz, melyekből csokoládé állítható elő. A porrá tört magvakat fűszerrel elkeverve készítették azt a csípős, chocolatlnak nevezett italt, amelynek gyógyhatást tulajdonítottak.
A maják számára a kakaógubó az élet és a termékenység jelképe volt.
Európai először 1519-ben kóstolt csokoládét, amikor Montezuma megkínálta a hódító spanyol Cortést és kíséretét a csípős itallal. A spanyolok először furcsállták a sűrű, keserű és csípős chocolatlt. Mivel Cortés gyorsan felmérte, hogy a főzet igen előkelő italnak számít az Újvilágban, és jól jön a cserekereskedelemben, elrendelte egy spanyol kakaóültetvény kialakítását.
Ezután nemcsak a spanyolok kezdték meg hódító útjukat, hanem maga a kakaó is. Az Újvilág leigázói hazahozták a kakaóbabot, miközben cukorral és fűszerekkel keverték, hogy ízletesebb legyen. A hóbortos ital hamarosan elterjedt egész Európában, de évszázadokon át kizárólag az elit itala maradt. Az első csokoládégyár Bristolban épült 1728-ban. A tejcsokoládé-szeletre azonban még várni kellett, egészen addig, amíg a Nestlé fivérek 1847-ben fel nem találták a csokoládé ezen új formáját.

Bővebben...
 
Kiskarácsony a nagyvállalatoknál
karácsonyi reklámajándékA nagyvállalatok több mint harmada vásárol karácsonyra nagyobb tételben reklámajándékot, egyötödük pedig félmillió forint felett költ. A legkedveltebb ajándékok továbbra is az irodaszerek, írószerek, és a különféle italok – derül ki a Promo Direkt kutatásából.

A cégek karácsonyi ajándékozási szokásaira rákérdező kutatás háromezer, félmilliárd forint éves árbevételnél nagyobb vállalatot mért fel telemarketinges módszerrel. A kutatás szerint idén is érezhető az „övmegszorítás”: a tavalyi 12 százalékhoz képest idén 5,6 százalékra csökkent a több mint egymilliót költők aránya. 53 százalékra nőtt viszont a 100-500 ezer közöttieké, míg az ajándékozásra kevesebb, mint százezer forintot szánók aránya maradt 31 százalék.
Bővebben...
 
Mi az a boldogág hormon?

Igaz-e, hogy a csoki hatására boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben?

boldogsághormonA csokoládé amolyan jolly joker csemege, feldob, jobb kedvre derít, feledteti a bajokat, jajokat, bódulatba ejt, szinte rabjává lehet válni (erre már külön nevet is kitaláltak: "chocaholismus"). Kevés kivétellel a legtöbben így vélekednek a csokoládéról.      

Babonák, hiedelmek, misztikum övezi évszázadok óta

Tudományos kutatások próbálják igazolni vagy cáfolni a csokinak tulajdonított pszichés hatásokat. Igaz-e, hogy a csoki evésekor érzett kellemes érzés a boldogsághormonok felszabadulásának tudható be? Mi is tulajdonképpen az a boldogsághormon? Tényleg afrodiziákum a csoki?

Bővebben...
 
Édes gyógyszer a keserű csokoládé?
A csokoládé évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé – Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában -, ahol a kakaóbab megterem. Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben és székrekedésben, vártak tőle afrodiziákus hatást, kezelték vele a köszvényt, bőrkiütéseket, lázat és görcsrohamokat. Montezuma azték uralkodó szerint a csokoládé „az istenek itala, ami ellenállóvá tesz és legyőzi a fáradtságot. Egy csésze ebből a becses folyadékból lehetővé teszi, hogy az ember egész nap gyalogoljon, anélkül, hogy ételre szorulna”.
A kakaóbabból készült gyógyszert vagy élvezeti szert először csak itták – vannak adatok arra, hogy a spanyol királyi udvarban az előkelő dámák még mise közben is kortyoltak belőle. Szilárd csokoládét a csokitörténelem szerint először az 1700-as években csináltak, amikor egy mexikói kolostor nővérei úgy igyekeztek közösségük számára pénzt gyűjteni, hogy csokoládé-szeleteket készítettek és azokat árulták. Az eredeti csokoládé sötét volt és kesernyés, de egy svájci cukrász – nevezzük talán csokrásznak – előállította a tejcsokit, ami ma sokfelé népszerűbb, mint az étcsokoládé, pedig egészségesnek aligha mondható. Aztán jött a fehér csokoládé, ami már csak annyiban csokoládé, hogy az alapanyaga ugyancsak a kakaóbab.
Bővebben...
 
Reklámcsoki, reklámcukor

reklámcsoki, reklámcukorA tapasztalatok azt mutatják, hogy a reklámcsokoládék, reklámcukorkák, szaloncukor, rágógumi szívesen alkalmazott, elcsépelhetetlen reklámeszköznek számítanak.

Bővebben...
 
Marcipán, a velencei csoda
A hetvenes években még fruttiból gyúrták a háziasszonyok a szülinapi tortára szánt virágdíszek szirmait és leveleit. Szép volt, színes, kicsit rágós és szabálytalan, de mindannyian szerettük.
Bővebben...
 


JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL